Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας σας προσκαλεί στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Origami: ένας κόσμος από χαρτί». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Γ´ και Δ´ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου.
Μέσω του προγράμματος αυτού οι μαθητές θα ανακαλύψουν την Ιαπωνία, της Εποχής του Edo, όταν αναπτύχθηκαν πολλές μορφές τέχνης, όπως το θέατρο Noh, οι ζωγραφικές και παραστατικές τέχνες, η κεραμική, η μεταλλοτεχνία και η υφαντική. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από οικονομική άνθηση και ευημερία υπό την διοίκηση των Σαμουράι. Οι ευγενείς αυτοί πολεμιστές, με τον υψηλό κώδικα αξιών άσκησαν μεγάλη πολιτιστική επίδραση.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινάει με ξενάγηση σε εκθέματα από την καθημερινή ζωή στο Edo, όπως το κουτί γραφής, το κιμονό της Γκέισας και οι μάσκες του θεάτρου Noh, με στόχο οι μαθητές να κατανοήσουν την εποχή. Ακολούθως, θα επισκεφτούν την αίθουσα που είναι αφιερωμένη στον Σαμουράι, με σχετικά εκθέματα (κράνη, πανοπλία και σπαθί, katana) ώστε να θαυμάσουν την καλλιτεχνική αξία και την τέχνη, η οποία χαρακτηρίζει τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στη μάχη.
Στη συνέχεια, οι μαθητές θα δουν μέσω προβολής επιλεγμένα τυπώματα Ukiyo-e («Εικόνες του ρέοντος κόσμου») που αναπαριστούν διάφορες πτυχές της κοινωνικής ζωής της Ιαπωνίας.
Μια καθημερινή ασχολία των Ιαπώνων, εκείνη την περίοδο ήταν και η τέχνη της χαρτοδιπλωτικής ή αλλιώς Origami. Oι μαθητές θα ενημερωθούν για την εξέλιξη αυτής της τέχνης, την ιστορία της και τους μύθους που έχουν σχηματιστεί γύρω από αυτήν.
Στο τέλος της δράσης, θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι Origami, με τους μαθητές να καλούνται να κατασκευάσουν ένα κράνος Σαμουράι και το πιο γνωστό σχέδιο, τον γερανό, που αποτελεί σύμβολο καλής τύχης και μακροζωίας.
Γενική Επιμέλεια: Δέσποινα Ζερνιώτη CMG, Διευθύντρια ΜΑΤΚ
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Παναγιώτα Βασιλειάδου, Μουσειοπαιδαγωγός ΜΑΤΚ, Χριστιάννα Κίτσου, Βιβλιοθηκονόμος ΜΑΤΚ, Μιχάλης Τριβυζάς, Αρχαιολόγος ΜΑΤΚ
Χρήσιμες πληροφορίες για σχολεία:
Μέγιστος αριθμός παιδιών ανά επίσκεψη: 25
Διάρκεια: 60 λεπτά
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 26610 30443 (εσωτ. 12, κ. Χριστιάννα Κίτσου, Βιβλιοθηκονόμος, κ. Μιχάλης Τριβυζάς, Αρχαιολόγος)
E-mail: