Α. Στα Βάθη της Ασίας
Για μαθητές Α΄ και Β΄ Δημοτικού
Διάρκεια: 60’
Στα Βάθη της Ασίας
Α. Στα Βάθη της Ασίας
Για μαθητές Α΄ και Β΄ Δημοτικού
Διάρκεια: 60’

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσκαλεί τους μαθητές σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στους πολιτισμούς της Ασίας μέσα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου. Χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένες κάρτες εξερεύνησης, τα παιδιά παρατηρούν, συγκρίνουν και ανακαλύπτουν τα εκθέματα, ενώ παράλληλα χαρτογραφούν τη διαδρομή τους σε έναν διαδραστικό μαγνητικό χάρτη.
Μέσα από το παιχνίδι, τη συμμετοχή και τη βιωματική μάθηση, το μουσείο μετατρέπεται σε έναν χώρο ανακάλυψης και περιπέτειας.
📞 Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 26610 30443 (εσ.20)
🔗 Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας μέσω του παρακάτω συνδέσμου: https://forms.gle/kMCsHMwXz5L6gKu89
Β. Σαν Γιαπωνέζικο χαρτί
Για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού
Διάρκεια: 60’

Πώς συνδέονται τα σύγχρονα manga με την παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη; Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σαν Γιαπωνέζικο χαρτί» φέρνει τους μαθητές σε επαφή με την ιαπωνική ξυλογραφία ukiyo-e και αναδεικνύει τη διαχρονική της επιρροή στη σύγχρονη εικονογράφηση.
Μέσα από περιήγηση στο μουσείο, παρουσίαση και βιωματικό εργαστήριο, τα παιδιά γνωρίζουν τις παραδοσιακές τεχνικές και δημιουργούν τον δικό τους ήρωα manga, χρησιμοποιώντας ξύλινες σφραγίδες.
📞 Για περισσότερες πληροφορίες: 26610 30443 (εσωτ. 20)
🔗 Για δήλωση συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:
Β1. Καλλιτέχνες origami εν δυνάμει
Για μαθητές Α΄ έως Δ΄ Δημοτικού
Διάρκεια: 60’

H τέχνη της χαρτοδιπλωτικής ζωντανεύει στο μουσείο! Οι μαθητές περιηγούνται στην Ιαπωνική πτέρυγα και γνωρίζουν την ιστορία του origami, όπως αναπτύχθηκε την περίοδο Edo.
Μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση και ένα δημιουργικό εργαστήριο, τα παιδιά εξοικειώνονται με βασικές τεχνικές origami και κατασκευάζουν τα δικά τους χαρτοδιπλωτικά έργα, καλλιεργώντας τη λεπτή κινητικότητα και τη φαντασία τους.
📞 Για περισσότερες πληροφορίες: 26610 30443 (εσωτ. 20)
🔗 Για δήλωση συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:
Β2. Μέσα σε μια κούπα τσάι
Για μαθητές Γυμνασίου
Διάρκεια: 60’

Ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που εισάγει τους μαθητές στην ιαπωνική ιεροτελεστία του τσαγιού και στις αξίες που τη διέπουν: αρμονία, σεβασμός, καθαρότητα και γαλήνη. Παράλληλα, φωτίζεται η ξεχωριστή προσωπικότητα του Λευκάδιου Χερν, ο οποίος με καταγωγή από τη Λευκάδα έμελλε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ιαπωνίας.
Με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού, παιχνιδιού ρόλων, οι μαθητές συμμετέχουν βιωματικά σε μια αναπαράσταση της τελετής του τσαγιού.
📞 Για περισσότερες πληροφορίες: 26610 30443 (εσωτ. 20)
🔗 Για δήλωση συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:
Ε. Το Μαγικό Χαλί
Για μαθητές Α΄ εώς Δ΄ Δημοτικού
Διάρκεια: 60’

Oι μαθητές ανακαλύπτουν τον πολύχρωμο κόσμο της υφαντικής των νομάδων της Κεντρικής Ασίας και μαθαίνουν για τη σημασία της στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Μέσα από την περιήγηση στη μόνιμη συλλογή, γνωρίζουν τα συμβολικά μοτίβα των υφαντών και την πολιτισμική τους αξία.
Στο δημιουργικό εργαστήριο που ακολουθεί, τα παιδιά υφαίνουν τα δικά τους μικρά έργα χρησιμοποιώντας αργαλειούς, συνδυάζοντας γνώση και δημιουργία.
📞 Για περισσότερες πληροφορίες: 26610 30443 (εσωτ. 20)
🔗 Για δήλωση συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:
ΣΤ. Η Τέχνη της Gandhara
Για μαθητές Δ΄ Δημοτικού
Διάρκεια: 60’

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συστήνει στους μαθητές με τον πολιτισμό της αρχαίας Γκαντάρα, μια περιοχή, σταυροδρόμι πολιτισμών, όπου κατά την ελληνιστική περίοδο διαμορφώθηκε η ιδιαίτερη ελληνο-βουδιστική τέχνη της Γκαντάρα.
Μέσα από την επαφή με επιλεγμένα εκθέματα, τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς τα αρχαία ελληνικά καλλιτεχνικά πρότυπα συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν με τις ασιατικές παραδόσεις, δημιουργώντας μια μοναδική εικαστική και πνευματική έκφραση.
Μέσω θεατροπαιδαγωγικών δράσεων, όπως το tableau vivant, καθώς και μέσα από την περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους, τη χρήση οπτικού και απτικού υλικού, οι μαθητές κατανοούν βασικές έννοιες του βουδισμού, εμβαθύνουν στον συμβολισμό των έργων τέχνης και προσεγγίζουν βιωματικά την ιστορική και πολιτισμική συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης.
📞 Για περισσότερες πληροφορίες: 26610 30443 (εσωτ. 20)
🔗 Για δήλωση συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Στα Βάθη της Ασίας», η οποία εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014–2020».