Corfu Museum of Asian Art

Σαν Μετάξι

Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας συνδιοργανώνουν την περιοδική έκθεση «Σαν μετάξι» στο Μουσείο Μετάξης του Ιδρύματος, στο Σουφλί.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 9 Ιουνίου 2023 και η διάρκειά της είχε οριστεί έως 13 Νοεμβρίου 2023. Λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος η έκθεση παρατείνεται έως 4 Μαρτίου 2024.

 

Στην έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, επιλεγμένα αυθεντικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, μοναδικού μουσείου στη χώρα που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στις αρχαιότητες και την τέχνη της Ασίας.

 

Σε άμεσο διάλογο με τη θεματική του ξεχωριστού Μουσείου Μετάξης και προβάλλοντας πτυχές της ιστορίας της παραγωγής και της χρήσης του μεταξιού στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, η έκθεση αναζητά κοινά στοιχεία μεταξύ των δυο πολιτισμών, του Ιαπωνικού και του Ελληνικού. Η σηροτροφία, καθοριστική για τη φυσιογνωμία του Σουφλίου, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της Ιαπωνίας, η οποία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μεταξιού στον κόσμο.

 

Δώδεκα έγχρωμες ξυλογραφίες του περίφημου καλλιτέχνη Kitagawa Utamaro, από τη σειρά «Η ενασχόληση των γυναικών με τη σηροτροφία», απεικονίζουν τα στάδια μιας παραγωγικής διαδικασίας που παραδοσιακά ανήκε στις γυναικείες εργασίες και αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας του Edo (σημερινό Τόκιο).

 

Στη συνέχεια, ξεδιπλώνεται η τέχνη των πολύτιμων μεταξωτών υφασμάτων, καθώς η κλωστοϋφαντουργία υπήρξε μια από τις κορυφαίες μορφές έκφρασης του Ιαπωνικού πολιτισμού, για να καταλήξει στο εμβληματικό κιμονό: κύριο ένδυμα για άνδρες και γυναίκες όλων των τάξεων της ιαπωνικής κοινωνίας, από τον 16ο αιώνα, με περίτεχνα σχέδια και ιδιαίτερους συμβολισμούς.

 

Τέλος, προβάλλεται ο ελκυστικός κόσμος της γκέισας, λέξη που κυριολεκτικά σημαίνει «πρόσωπο της τέχνης» («gei» τέχνη και «sha» πρόσωπο). Απολαμβάνοντας οικονομική ανεξαρτησία και ιδιαίτερη εκτίμηση, έπειτα από μακρόχρονη εκπαίδευση, η γκέισα ήταν η καλλιτέχνης, η μορφωμένη γυναίκα, ενώ σήμερα παραμένει ζωντανό σύμβολο του ιαπωνικού παρελθόντος που συνεχίζει να γοητεύει.

 

Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιουνίου 2023 έως 4 Μαρτίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00 έως 28/2 και 10:00-18:00 από 1/3.
Κλειστά: 25 και 26 Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου, 18 Ιανουαρίου (τοπική εορτή).
Δείτε τους συντελεστές της έκθεσης εδώ

 

ΠΙΟΠ | Μουσείο Μετάξης
Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Σουφλί 684 00
Τ.: 25540 23700 | www.piop.gr

Ο ελκυστικός κόσμος της γκέισας, άποψη της έκθεσης.

Ο ελκυστικός κόσμος της γκέισας, άποψη της έκθεσης.

Έγχρωμες ξυλογραφίες του Kitagawa Utamaro, από τη σειρά «Η ενασχόληση των γυναικών με τη σηροτροφία».

Λευκώματα με δείγματα υφασμάτων και σχεδίων, μετάξι σε χαρτί.

Logo | Museum of Asian Art Corfu

Δευτέρα έως Κυριακή: 08:00-20:00