Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Ένα Ιπτάμενο Χαλί στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

 

Το ΜΑΤΚ υποδέχεται τους μαθητές προσχολικής αγωγής και των μικρών τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, σε ένα διασκεδαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιασμένο στους νομαδικούς λαούς της Κεντρικής Ασίας.

Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τους μακρινούς λαούς της κεντρικής Ασίας. Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται «τον διαφορετικό άλλον», κατανοώντας τον τρόπο ζωής του μέσα από την τέχνη της υφαντικής. Με βάση λοιπόν την πανανθρώπινη ανάγκη για ένδυση, τα παιδιά διακρίνουν τον ίδιο τους τον εαυτό και αναζητούν τους συμβολισμούς πίσω από τα μοτίβα των βελουχικών χαλιών. Τα σχέδια αυτά αποτελούν ένα ιδιαίτερο ερμηνευτικό σύμπαν το οποίο πηγάζει από τα βάθη της ερήμου, σχηματοποιώντας εικόνες από το ταξίδι και την καθημερινή διαβίωση των νομάδων.

Πέρα από την καλλιτεχνική αξία των χαλιών, οι μαθητές αναγνωρίζουν τη χρήση τους και τα υλικά κατασκευής τους, που προέρχονται από τη φύση και βρίσκονται σε απόλυτη εναρμόνιση μαζί της. Έπειτα παρατηρώντας τις ενδυμασίες των νομάδων Καρακαλπάκ  της Κεντρικής Ασίας μαθαίνουν για τη ζωή τους, ενώ σε μια όαση με καραβάνια και καμήλες κοιτούν κλεφτά μέσα στους σάκους μεταφοράς των νομάδων κατανοώντας τόσο την οικονομία, όσο και την κοινωνία τους. Τέλος, έχοντας γεμίσει εικόνες και εμπειρίες από το φανταστικό ταξίδι, δημιουργούν και οι ίδιοι ένα χαλί σύμφωνα με τα βελουχικά πρότυπα.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην διαπολιτισμική επαφή, στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της συμμετοχικότητας. Εκτυλίσσεται στη συλλογή του Ιάσονα Ντέϊντον Σαρτζετάκη και στους σάκους μεταφοράς της περιοδικής έκθεσης «Περιπλανώμενοι Νομάδες στην Κεντρική Ασία» της συλλογής του Frank Martin Diehr, που φιλοξενείται στο Μουσείο μέχρι τις 8/10/2023. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μοναδικά έργα τέχνης που βρίσκονται στην Κέρκυρα για περιορισμένο διάστημα. Επιπλέον συμμετέχουν σε ένα επίκαιρο πρόγραμμα που προσεγγίζει έννοιες  και προβληματισμούς της σύγχρονης κοινωνίας.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο: 26610 30443/Εσωτ.12, Γιώτα Βασιλειάδου, Μουσειοπαιδαγωγός ΜΑΤΚ.

Logo | Museum of Asian Art Corfu

Δευτέρα έως Κυριακή: 08:00-20:00