Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

ΜΑΓΙΚΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ

2010-2012

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις τον Σεπτέμβριο του 2010 με εκπαιδευτικό σκοπό και θέμα «Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο», στις οποίες συμμετείχε και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης με θέμα «Μαγικά πλάσματα της Ανατολής: Κινέζικος Δράκος». Η εκδήλωση εντάχθηκε στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Ασιατική Τέχνης Κέρκυρας για τις σχολικές χρονιές 2010 – 2011 και 2011 – 2012 και απευθυνόταν σε μαθητές των τάξεων του Δημοτικού.

Στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης προσεγγίσαμε την μαγεία μέσα από την μυθολογία, επιλέγοντας ένα φανταστικό πλάσμα με υπερφυσικές ιδιότητες που συνδέεται με τα ήθη, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της Κίνας αλλά και εν γένει της ανατολής, του δράκου. Ο δράκος αποτελεί εθνικό σύμβολο της Κίνας, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη του χρόνου. Γι’ αυτό οι Κινέζοι αυτοαποκαλούνται «Απόγονοι του Δράκου». Ο δράκος ενσάρκωση της σοφίας και της τύχης είναι το ον που συνδέει τον κόσμο των ανθρώπων με τον κόσμο των θεών, έχοντας τη δυνατότητα να ελέγχει τα στοιχεία της φύσης: τους ανέμους, τη βροχή, το νερό και η παρουσία του θεωρούνταν καλός οιωνός.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε:

  • Παρουσίαση του δράκου μέσα στο χώρο και το χρόνο για παιδιά και ενήλικες.
  • Παιχνίδι με θέμα: «αναζητώντας τα ίχνη των δράκων», για παιδιά 8 – 12 ετών.
  • Δραματοποιημένη αφήγηση κινεζικού παραμυθιού για παιδιά και ενήλικες από την Μαριάννα Μανέτα παιδαγωγό θεάτρου και εικαστικών τεχνών, με την συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Κερκύρας.
Logo | Museum of Asian Art Corfu

Δευτέρα έως Κυριακή: 08:00-20:00