Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η μικροτεχνία της κινέζικης συλλογής περιλαμβάνει φιαλίδια και αντικείμενα από ημιπολύτιμες πρώτες ύλες, όπως ελεφαντόδοντο, ζαντ και διάφορα άλλα υλικά.

Τα παραδοσιακά φιαλίδια για καπνό είναι αρκετά μικρά ώστε να χωράνε στην παλάμη του χεριού. Συνήθως φέρουν ένα μικρό κουτάλι στερεωμένο στο πώμα, το οποίο καλύπτεται πολύ συχνά από ένα ημισφαιρικό κομμάτι ημιπολύτιμου λίθου. Αποτελούν, κατά πάσα πιθανότητα, εξέλιξη των μικρών φιαλιδίων για φάρμακα, που ήταν ήδη γνωστά από προηγούμενες περιόδους. Το παλαιότερο φιαλίδιο καπνού χρονολογείται το 1653, η δε μαζική παραγωγή τους ξεκίνησε το 18ο αιώνα. Τα φιαλίδια με ζωγραφισμένη εσωτερική διακόσμηση χρονολογούνται πολύ αργότερα και συγκεκριμένα στις αρχές του 19ου αιώνα.

Τα φιαλίδια είναι κατασκευασμένα από μία μεγάλη ποικιλία υλικών. Σε αυτά περιλαμβάνονται το κοράλλι, το ελεφαντόδοντο, ο νεφρίτης, ο ίασπις, το φίλντισι, η ορεία κρύσταλλος, ο μαλαχίτης, ο αχάτης, το τυρκουάζ, καθώς επίσης ο χρυσός, το ασήμι και πολλά ακόμα εξωτικά υλικά. Παρά τη δυνατότητα επιλογής από τον μεγάλο αυτό αριθμό πολύτιμων υλικών, το γυαλί παρέμεινε η πιο δημοφιλής πρώτη ύλη για την κατασκευή τους, τα δε περισσότερα φιαλίδια, που έχουν διατηρηθεί, είναι κατασκευασμένα από γυαλί.

ΕΙΔΩΛΙΑ ΑΠΟ ΕΛΕΦΑΝΤΟΔΟΝΤΟ

Οι Κινέζοι επίσης συνήθιζαν να φτιάχνουν από ελεφαντόδοντο ειδώλια θεών, ανθρώπων και ζώων, θήκες για πινέλα, διακοσμητικά αντικείμενα γραφείου, κυρίως πανώ και κουτιά, κοσμήματα, αλλά και έπιπλα, που ήταν ιδιαίτερα στη μόδα κατά την περίοδο των Τανγκ.   

Υπάρχουν δύο διαφορετικά ορυκτά, στα οποία αποδίδεται η ονομασία «jade» (ζαντ), ή «yu» στα κινεζικά : ο νεφρίτης και ο ίασπις. Τα ορυκτά αυτά έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά διαφορετική δομή. Ο νεφρίτης και ο ίασπις είναι ιδιαίτερα σκληροί λίθοι και δύσκολα σπάνε ή ραγίζουν. Για τους αρχαίους Κινέζους η αντοχή αυτή έδινε στα συγκεκριμένα ορυκτά ένα ιδιαίτερο συμβολισμό. Ενσάρκωναν την ομορφιά και την σταθερότητα μαζί. Η Κίνα, μία χώρα με τεράστια αποθέματα νεφρίτη και ίασπι, είναι παγκοσμίως γνωστή για την ιδιαίτερη ικανότητα των τεχνιτών της στο σκάλισμα των ορυκτών αυτών.
Φιαλίδιο για καπνό σε σκόνη, λάκα. Ανάγλυφος και εγχάρακτος διάκοσμος. Δυναστεία Τσινγκ
Φιαλίδιο για καπνό σε σκόνη, ήλεκτρο. Δυναστεία Τσινγκ

ΗΜΙΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Εκτός από το ζαντ, οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν πολλούς άλλους ημιπολύτιμους λίθους και πολύτιμες πρώτες ύλες για την κατασκευή σφραγίδων, κοσμημάτων, αγγείων ή για τη διακόσμηση μπρούτζινων έργων, επίπλων, οπλισμού και ενδυμάτων. Μεταξύ αυτών φίλντισι (μάργαρο), ουσία που εκκρίνουν τα οστρακοειδή στο εσωτερικό τους, τόνοι της οποίας εξάγονταν στην Ευρώπη, κοράλλι, κεχριμπάρι, τυρκουάζ, μαλαχίτης, αχάτης, όνυχας, διάφορα είδη ορείας κρυστάλλου, όπως το ροζ κουάρτζ και ο αμέθυστος, στεατίτης, μαρμαροειδής ή λαρδίτης λίθος, κ.ά.  Τα περισσότερα διακοσμητικά έργα από ημιπολύτιμα υλικά, που σώζονται σήμερα, χρονολογούνται στον 18ο και 19ο αιώνα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κύαθοι, πινάκια, οινοχόες, ανθοδοχεία, φιαλίδια, αγαλματίδια, και διακοσμητικά αντικείμενα.
Logo | Museum of Asian Art Corfu

Δευτέρα έως Κυριακή: 08:00-20:00